Piren | Nils Petter Löfstedt & Erik Vestman

Våren 2009 går det ett rykte över Malmö, en historia om att någon bygger ett vardagsrum med parkettgolv under en pir någonstans i staden. Sann eller inte fascineras folk av tanken att under en kvällspromenad råka beträda dess tak, hitta hålet och krypa in.

Nils Petter Löfstedt och Erik Vestman arbetade i sex månader med att omvandla ett kryputrymme under en pir till ett hemligt vardagsrum. Rummet fick finnas kvar i fem månader innan det revs av Malmö Stad. Under den tiden hade rummet tusentals besökare. Brevbärare lovade att dela ut post till rummet, några kom och städade, kids festade och tjuvrökte i det, någon annan lämnade en båt som tack för uppehället på sin roadtrip förbi Malmö.

Gatukonstnärer använder sig oftast av den miljö konstnären befinner sig i. Dess utgångspunkt är främst det offentliga rummet. Här får vi följa projektets med- och motgångar via dokumenterande videoinspelningar och fotografier.

Piren har bland annat ställts ut på Fotobiennalen i Helsingfors, Fotografiska och på galleri Alan i Istanbul.

Boken The Pier blev nominerad till årets bästa Svenska fotobok och filmen med samma namn nominerades till årets film av Nöjesguiden.

Nils Petter Löfstedt (född 1980 i Hov utanför Vadstena) arbetar med fotografi, film och gatukonst. Han har bott och arbetat i Dublin och Brighton och är nu verksam i Malmö. The Pier och hans två filmer har visats på SVT . Tidigare har Nils Petter gett ut boken Club 13.

Erik Vestman (född 1977) är konstnär, snickare och lärare. Han växte upp i Falun, Nepal, Tanzania och bor numera i Malmö. Vestman arbetar med spontana installationer och offentlig konst. Erik arbetar också som pedagog i olika sociala och konstnärliga projekt med ungdomar.

Everything can be changed.  Everything can be  turned into poetry.