New opening at Breadfield! “Emma vi” by Jenny Rova

Det fotografiska arbetet Emma vi tog sin början våren 2001. Jag återvände hem efter flera år utomlands för att hjälpa min syster med hennes barn. Hemkomsten fick mig att uppleva mig själv och min omgivning på ett sätt som jag inte gjort tidigare. Vardagen syntes skör och oförutsägbar. Titeln Emma vi hänvisar till ett uttryck som jag som barn använde när jag talade om mig själv och min storasyster Emma. När jag fotograferade Emma och hennes familj växte våran relation sig stark igen, så som den var i våran barndom.

Emma vi består av olika aspekter och innehåller många sorters bilder. Fotografier med skilda uttryck i form och innehåll. Familjeskildringen är en del av ett längre och pågående arbete som till stora delar utspelar sig i Malmö.

Snapshots och noggrant iscensatta fotografier ställs brevid bilder våra föräldrar tog på oss i våran barndom. Denna blandning av bilder är viktig för mig. Skillnaden i tempo mellan ett snapshot och det iscensatta fotografiet påminner mig om hur om hur vi minns och betraktar  våra  liv. En del minnesbilder är tydliga och penetranta, andra är konstruerade och förändrar sin mening med tidens gång, somliga är baserade på andras bilder.

Jenny Rova f. 1972 som är uppvuxen i södra Dalarna och  Järna, bor och arbetar i Zurich. Hon är utbildad vid FAMU, Academy of Preforming Arts, photography department, i Prag och vid HGKZ University of Art and Design, photography department, i Zürich. Utställningen på Breadfield är hennes första separatutställning i Malmö.

Välkommen på vernissage lördag 15 december 18-21!

Öppettider: tors – fre 15-18

I samarbete med Folkuniversitetet.