By The Pond By Solveig Syversen

Likt en scen ur en absurd teaterpjäs framkallar Solveig Syversens verk en förnimmelse av väntan. I de statiskt filmade scenerna finns ingen vetskap om tid eller plats. Som åskådare blir vi voyeurer för livets meningslösa repetitioner.  Sakta nås vi av insikten att denna väntan aldrig kommer att upplösas i någon sorts vändpunkt, höjdpunkt eller slutpunkt. Ett olöst drama som genom en absurdistisk humor hjälper oss att få syn på oss själva.

I verket ”By the Pond” ser vi en ung figur i mörka kläder som står och headbangar. Vid en tjärn i skogen. Bakom en buske. Vid kanten av tjärnen. Med foten på en stubbe. Håret och naturen genomlyses av en låg sol. Rörelsen upprepas på olika platser i skogen men alltid med detta ljus och det tunga, långa håret. Ett fullständigt absurt scenario som utspelar sig, genom tyngden i håret i olika delar av ens medvetande, gång på gång.

Syversen är intresserad av att synliggöra våra inrutade vanor, då vi likt djur ofta inte ens är medvetna att de blivit en del av oss . Syversens absurda grepp vinklar dessa händelser och miljöer så att de visar sig för betraktaren på ett ovant sätt. Gärna med en skruvad och humoristisk knorr. Man skrattar som betraktare, men man skrattar inte bort det. Det är ett skratt som sitter djupt inne i kroppen, och som kommer från en känsla av igenkänning, misstro och upplysning.

Solveig Syversen (f. 1972) norsk konstnär, utbildad vid Högskolan för fotografi och Statens Konstakademi i Norge. Syversen har tidigare bland annat ställt ut på Mors Mössa i Göteborg samt i flertalet internationella sammanhang.