Cirkeln och linjen av Erik Östensson | 21 feb – 28 mar, 2014Cirkeln och linjen
“När vi ser på vår omgivning fyller vi den med våra föreställningar. Objekten eller kropparna finns kvar där framför oss och är vad de är oavsett vad vi tänker om dem. Våra uppfattningar är förenklingar av dem. Utan dessa förenklingar skulle vi inte kunna manövrera i världens komplexitet. Men på samma gång som de hjälper oss gör de att vi bara ser eller upplever en mycket liten del av vår omgivning. Detta gör, tror jag, att vi också uppfattar en mycket liten del av vad vi själva är.
Med detta som utgångspunkt vill jag skapa bilder där betraktaren kan se på nytt. Jag gör detta genom att avbilda objekten ur en ny vinkel samt sätta dem i ett nytt sammanhang. Tidigare föreställningar kan då ge plats åt nya och välkända föremåls betydelser vidgas. I denna process hoppas jag att en ny berättelse eller kontakt, om man så vill, skapas mellan föremålen och betraktaren.”

Erik Östensson (f.1978) som är uppvuxen i Holmsund utanför Umeå bor och verkar sedan några år i Stockholm. Östensson är utbildad vid International Center of Photography i New York och har de senaste åren medverkat i ett flertal utställningar bland annat på Centrum för fotografi, Stockholm (2013), Fotogalleriet, Oslo (2013), Landskrona fotofestival (2013) och Kunsthal Charlottenborg, Köpenhamn (2012).
Hans fotografiska arbete “Jag ska ta hand om dig” gavs 2012 ut i bokform på Journal förlag. På Galleri Breadfield kommer åtta bilder ur serien “Cirkeln och linjen” att visas. Som Artist book blev serien utvald som en av sex finalister till The Nordic Dummy Award 2013.
Dessa båda titlar kommer att finnas till försäljning på galleriet under utställningsperioden.

Erik Östensson håller ett Artist Talk i anslutning till vernissaget.
Innan Östenssons Artist Talk kommer Tommy Arvidson från Sveriges Författarfond att berätta hur du söker stipendier från fonden. Han informerar även om hur du gör för att få ut din reprografiersättning (i samarbete med CFF och SFF).